Vom avea sau nu TVA redusa la 19% in 2017?

De | 13 decembrie 2016

Liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Ciolos ca, pana la instalarea noului Guvern, sa amane cu un an scaderea TVA, reducerea accizelor la carburanti si eliminarea taxei pe constructii speciale, astfel incat PSD sa isi poata aplica propriul program de guvernare. Liderul PSD vrea ca TVA sa ramana 20% in 2017 si sa scada la 18% din 2018.

„I-am solicitat (lui Cioloș n.r.) să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, dar în același timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017, deoarece considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor, dar nici consumatorilor. De asemenea, în ceea ce privește reducerea accizei la carburanți, constatăm că, deși prețul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România prețul la pompă este cel mai mare din UE și aici vorbim de prețul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuție serioasă cu Consiliul Concurenței riscă să nu ducă la o reducere a prețului pentru consumatorul final. După ce vom rezolva această situație împreună cu Consiliul Concurenței, vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018, conform Programului nostru de Guvernare”

a spus Dragnea, intr-un interviu pentru stiripesurse.ro.

In urma acestor declaratii, purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu a confirmat pentru presa ca Dacian Ciolos a fost de acord sa amane facilitatile fiscale.

Dupa criticile aparute in urma discutiei avute cu Liviu Dragnea, Dacian Ciolos bate in retragere si spune ca nu a confirmat propunerea de prorograre a unor prevederi din Codul Fiscal , dupa cum se arata in comunicatul de presa emis de Guvern:

În cadrul discuției telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloș nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Prim-Ministrul a precizat că ia notă și analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale și de oportunitate ale deciziei.

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș se așteaptă ca Partidul Social Democrat să își respecte promisiunile și programul de guvernare prezentat cetățenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-și totodată responsabilitatea politicii fiscale și legislația adoptată deja în Parlament.

Mai mult, Premierul Dacian Ciolos a tinut sa clarifice aceasta situatie si printr-o postare pe facebook:

Constat că discuția mea telefonică cu domnul Liviu Dragnea a produs ceva tulburare. Pentru că văd tot felul de interpretări, simt nevoia să limpezesc două aspecte:

1. În cadrul discuției nu am spus că sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât și de oportunitate.

2. Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament și de rezultatele alegerilor de duminică

Conform Codului Fiscal din 2016, taxa pe valoarea adaugata urma sa scada de la 20% la 19%, incepand cu luna ianuarie a anului viitor.

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns