SAF-T va fi obligatoriu pentru marii contribuabili începând cu luna ianuarie 2022

De | 5 martie 2021

SAF-T este un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între companii/organizaţii şi autorităţile fiscale sau auditorii externi ce permite ca oamenii Fiscului să nu mai vină la firme pentru a solicita informaţii.

În iulie se va finaliza sistemul informatic, conform reprezentanților ANAF. Momentul raportării de către contribuabili se va stabili în urma consultării cu mediul de afaceri. În august-decembrie 2021 va fi o etapă de testare voluntară cu contribuabilii pentru verificarea în timp a funcționalității tehnice a sistemului. „Ar fi necesară o implementare etapizata pe tipuri de contribuabili. Pentru cei mari ar fi un pic mai facil pentru că au experiență la nivel internațional în ceea ce privește fișierul xml”, au spus reprezentanții ANAF.

ANAF a derulat etapa de analiză și design. Au fundamentat funcționalitățile sistemului și cele privind procesul de depunere a declarațiilor, respectiv platforma tehnică necesară susținerii SAF-T. În aprilie 2021 vor organiza o nouă rundă de discuții cu mediul privat pentru prezentarea arhitecturii și funcționalității sistemului astfel încât contribuabilii să-și ajusteze din timp sistemele informatice.

Presedinta ANAF, Mirela Calugareanu a declarat ca SAF-T va fi obligatoriu pentru marii contribuabili incepand cu luna ianuarie 2022.

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns