Proiectul de impozitare a bacsisului are aviz favorabil de la Senat

De | 16 octombrie 2019
-

Comisia de buget a Senatului a dat un raport favorabil, marti, proiectului initiat de Eugen Teodorovici, privind impozitarea bacsisului incasat de la clienti in cazul serviciilor de restaurant, baruri si alte activitati de servire a bauturilor.

Proiectul de act normativ prevede completarea OUG 28/1999, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu un nou articol.

Bacsisul va fi evidentiat pe bonul fiscal si este definit ca „orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5610 -Restaurante, 5630 – Baruri si alte activitati de servire a băuturilor”. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, conform proiectului. Evidentierea bacsisului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrarile la domiciliu.

Actul interzice conditionarea, sub orice forma, a livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii de acordarea bacsisului.

Operatorul economi va fi obligat sa inmaneze clientului o nota de plata, in prealabil emiterii bonului fiscal. Nota de plata va contine rubrici destinate alegerii de catre client, a nivelului bacsisului pe care acesta doreste sa il ofere.

In cazul in care plata consumatiei se face prin ordin de plata si se emite factura, bacsisul se evidentiaza distinct pe aceasta. Se lasa la optiunea operatorului economic, posibilitatea marcarii bacsisului pe acelasi bon fiscal cu bunurile livrate/serviciile prestate sau pe un bon fiscal distinct, in functie de situatia de fapt, respectiv de momentul in care valoarea bacsisului este cunoscuta de catre emitentul bonului fiscal.

Bacsisul se va introduce casa de marcat sub forma de articol, cu denumirea „bacsis”

Proiectul a fost inregistrat luni in procedura de urgenta.

Senatul este prim for legislativ sesizat, Camera Deputatilor fiind decizionala in acest caz.

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns