Modificari in Codul Muncii: Fara condica de prezenta, fisa postului si regulamentul intern in firmele mici

De | 21 aprilie 2021

Ministerul Muncii a propus o serie de ordonante de urgenta care prevad masuri de debirocratizare pentru IMM-uri si angajatii acestora. O parte din aceste masuri vizeaza si comunitatea noastra profesionala, o mare parte din firmele membre ale asociatiei avand sub 9 angajati.

Printr-o modificare a Codului Muncii, microîntreprinderile cu maxim 9 angajati nu vor mai fi obligate sa intocmeasca fisa postului, sa tina o condica de prezenta si un regulamentului intern. Specificarea atributiilor postului se va putea face verbal, iar evidenta orelor de munca se va face in conditiile stabilite cu angajatul prin acord scris.

La incheierea contractului individual de munca, se vor permite partilor sa utilizeze semnatura electronica (avansata sau calificată insotita de marca temporala), fara ca acest lucru sa poată fi insa impus angajatului de catre angajator. De asemenea, angajatorul va putea folosi semnatura electronica si in raporturile cu institutiile publice, la intocmirea documentelor din domeniul relatiilor de munca. Partile au obligatia sa folosească acelasi tip de semnatura la incheierea unui act.

Acesta este un proiect legislativ. pentru a intra in vigoare el trebuie aprobat si publicat in Monitorul Oficial.

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns