Inspectorii fiscali ar putea avea obligatia ca, de la derularea inspectiei si pana la aplicarea sanctiunii, sa consilieze firmele in vederea remedierii aspectelor neconforme

De | 30 iunie 2016

Organele fiscale ar putea avea obligatia ca, de la derularea inspectiei si pana la aplicarea sanctiunii, sa consilieze firmele in vederea remedierii aspectelor neconforme, altfel sanctiunile fiind considerate nule de drept, potrivit unui proiect de lege depus de senatorul PNL Traian Igas.

Acesta sustine ca organele fiscale ar trebui sa urmeze principiul preventiv, nu pe cel punitiv, avand in vedere ca atat Codul fiscal, cat si Codul de procedura fiscala se modifica de la o zi la alta, politicile fiscale neavand predictibilitate pentru a putea inlatura riscurile fiscale.

„Organele fiscale au obligatia ca, de la derularea inspectiei fiscale si pana la aplicarea sanctiunii, sa consilieze contribuabilii in vederea remedierii aspectelor neconforme”, potrivit proiectului de lege pentru modificarea si completarea Codului de procedura fiscala, transmite Mediafax.

Realizarea consilierii ar urma sa fie consemnata intr-un proces-verbal care face referire la aspectele neconforme si se stabilesc termenele de remediere. Controlul se reia intr-un interval de timp ce nu poate fi mai mic de 10 zile, potrivit proiectului de lege.

Sanctiunile si oricare alte dispozitii obligatorii inscrise in actul de control sunt nule de drept daca s-au dispus fara termenul de remediere, mai prevede initiativa legislativa depusa de senatorul PNL.

De la procedura consilierii sunt exceptate organele fiscale care, prin efectul legii, pot efectua un control inopinat, conform articolului sau cand sunt sesizate sau se autosesizeaza/constata fapte flagrante, potrivit sursei citate.

Traian Igas sustine ca o companie nu trebuie inchisa, pentru ca impactul acestui demers se rasfrange atat asupra salariatilor care isi pierd locurile de munca, cat si asupra volumului de taxe si impozite care ajung la bugetul de stat. Senatul este prima camera sesizata.

 

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns