Impozitului pe venitul global si „gospodaria fiscala”

De | 13 aprilie 2017

Despre gospodaria fiscala si impozitul pe venitul global, ne-a lamurit miercuri intr-o declaratie de presa, Ministrul Finantelor, Viorel Stefan.

Pentru a se calcula mai usor impozitul pe venitul global, a fost necesars introducerea conceptului de gospodarie fiscala, care inseamna un grup de persoane, indiferent daca sunt rude sau nu, care au un patrimoniu comun.

„Prin gospodărie în spiritul acestei legi a Codului fiscal, să zicem o gospodărie din punct de vedere fiscal, înțelegem un grup de persoane înrudite sau nu care aceptă sub semnătură să declare la Fisc că și-au constituit împreună un patrimoniu comun și își desemnează un lider al lor, un reprezentat în relația cu Fiscul. Face o astfel de declarație, o asociere, dar nu este în scop comercial, este în scopul de a gospodări împreună, înseamnă de a-ți asigura, de a-ți gestiona nevoile familiale împreună, pentru că putem vorbi de o familie, dacă sunt înrudiți, sau putem să vorbim de să nu fie condiția de a fi rude, că în aceeași curte mai este cineva, da. Și atunci dacă ei acceptă, declară că sunt de acord să-și constituie această gospodărie, dau semnătură atunci, toate veniturile persoanelor din gospodărie se judecă împreună”

„Vom promova instituţia consultantului fiscal. Statul va angaja consultanţi care-şi vor oferi serviciile gratuit. În acelaşi context a apărut necesitatea introducerii noţiunii de gospodărie: un grup, indiferent dacă sunt rude sau nu, constituie un patrimoniu comun, se înregistrează la fisc. Se are ca subiect de impunere gospodăria înregistrată fiscal”, a spus Viorel Ştefan.

Prin introducerea impozitului pe venitul global se vor putea deduce din baza de impozitare diferite cheltuieli, cum ar fi sumele platite pentru scheme de pensii private, asigurarile de sanatate, studii scolare ale copiilor, investitii în eficienta energetica a cladirilor sau abonamentele de sanatate. Pentru a vbeneficia de aceste deduceri,  pana in luna mai, contribuabilii vor depune o declaratie privind veniturile globale.

Ministrul a vorbit si de posibilitatea stimularii contribuabililor de a solicita bonul fiscal, cei care fac dovada intr-un an fiscal a unei anumite sume prin bonuri fiscale putand beneficia de o anumita deducere.

„Dacă vrem dezvoltarea pensiilor private, trebuie să facem deductibile contribuţiile la pensii private. Dacă vrem să stimulăm anumite programe educaţionale, trebuie să le facem deductibile. Se poate merge până la a determina un anume comportament al cetăţenilor: dacă ai adus bonuri fiscale de un anume volum, poţi să beneficiezi de o anumită deductibilitate”, a explicat ministrul.

Guvernul are in vedere reintroducerea globalizarii veniturilor, asa cum a fost pana in 2005, pentru care, din 2018, va fi platita o cota unica de 10%. Au fost astfel infirmate informatiile privind introducerea unui impozit progresiv pentru venituri, precizand ca doar in cazul veniturilor sub 2.000 lei, tot de anul viitor, impozitul va fi zero, asa cum prevede programul de guvernare.

Grupul de lucru din Ministerul Finantelor lucreaza inca la proiect, un prim draft fiind inmanat ieri Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei. Viorel Stefan spera ca proiectul sa fie gata in scurt timp pentru a fi pus în discutie publica.

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns