Factura electronica- proiect pe masa Guvernului

De | 1 decembrie 2020

Florin Cîţu, ministrul Finantelor Publice, a declarat că în prima şedinţă de guvern  va prezenta o propunere de act normativ pentru introducerea facturii electronice în România. Măsura ar aduce 2% din PIB venituri în plus la bugetul de stat.

Prezentul act normativ va avea impact favorabil asupra mediului de afaceri
prin simplificarea modalității de transmitere a documentelor derivate din
procesul de achiziție publică și va contribui la prelucrarea informațiilor într-un mod consecvent între sistemele de gestiune, precum și la urmărirea în timp real a execuției bugetului național. Se vor simplifica si formalitățile legale în sarcina emitenților de facturi electronice în relația cu autoritățile și entitățile contractante.

„La şedinţa de guvern de săptămâna aceasta vom avea cred în prima lectură, sau dacă vom avea toate avizele, poate vom aproba, şi ordonanţa care va fundamenta introducerea facturii electronice în România. Factura electronică va elimina evaziunea fiscală instant. Italia este ţara unde am văzut cele mai bune rezultate. Introducerea facturii electronice a dus la venituri mai mari la buget cu aproape 2 puncte procentuale, asta înseamnă pentru noi 20 de miliarde lei care vor veni în buget prin introducerea acestui sistem”

a spus Ministrul Finantelor citat de Mediafax

Ministrul nu a menţionat în cât timp se poate realiza implementarea măsurii şi nici care este orizontul de timp în care ar veni în plus la bugetul de stat cei 2% din PIB. În condiţiile în care bugetul de stat, potrivit Consiliului Fiscal, pleacă cu un deficit de 8% din PIB în 2021, un deficit rigid care provine din cheltuieli fixe precum salarii şi pensii, 2% din PIB ca venituri în plus ar fi mană cerească pentru Finanţe.

Cu toate acestea, măsuri de digitalizare a Fiscului precum fişierul unic SAF-T sau conectarea caselor de marcat cu jurnal electronic la serverele ANAF se lasă aşteptate

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns