Digitalizarea ANAF

De | 16 iunie 2020

În contextul măsurilor de distanțare socială, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au adoptat mai multe măsuri privind comunicarea de la distanță. În acest sens, au fost luate mai multe măsuri de debirocratizare și de digitalizare a procesului fiscal după cum urmează:

  • Proiectul care vizează conectarea caselor de marcat la serverele ANAF a fost finalizat. Marii contribuabili vor conecta casele de marcat la ANAF în termen de trei luni începând cu data de 1 iulie (până la 30 septembrie 2020),  iar contribuabilii mijlocii şi mici vor finaliza procesul de conectare până la data de 31 ianuarie 2021.
  • Guvernul a stabilit obligativitatea ca toate instituƫiile, inclusiv ANAF, să accepte înscrisuri semnate electronic. Actul normativ prin care se reglementează cadrul general pentru utilizarea la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice a semnăturii electronice şi a documentelor electronice este OUG 38/2020 care a fost publicată în MOF 289/07.04.2020. ANAF a deschis la nivelul direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice şi al  administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, adrese dedicate de email pentru corespondenƫa cu contribuabilii.
  • ANAF a suplimentat documentele acceptate pentru aprobarea înregistrării de la distanţă, în SPV. Înregistrarea se poate face de către persoanele fizice sau juridice, care deţin certificat digital calificat. Persoanele fizice, care nu deţin un certificat digital calificat, pot solicita înregistrarea şi pe bază de nume de utilizator şi parolă. Până acum, documentele care puteau fi utilizate pentru înregistrarea la distanƫă erau:  decizii de impunere, decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii, somaţii, numărul scrisorii primite în anul 2018 de la Ministerul Finanţelor Publice, referitoare la înrolarea în acest serviciu. ANAF a extins lista documentelor pe baza cărora persoanele fizice se pot înrola de la distanƫă in SPV cu următoarele documente: notificări privind destinaţia sumei de 2% sau 3,5% din impozitul anual emise începând cu data de 05.03.2018, notificări privind nedepunerea în termen a Declaraţiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii emise începând cu data de 09.10.2017, notificări privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă emise începând cu data de 07.04.2020, notificări privind nedepunerea în termen a declaraţiei de venit, emise începând cu data de 09.01.2017, notificări privind nedepunerea la termen a declaraţiei de impunere emise începând cu data de 09.01.2017. În baza Ordinului nr. 2012/2020 din 4 iunie 2020, procedura de comunicare se completează cu posibilitatea identificării vizuale online, un proces de recunoaştere unică prin sistem video a persoanei fizice titular sau reprezentant desemnat/împuternicit al persoanelor fizice, juridice sau entităţii fără personalitate juridică în baza documentelor transmise şi/sau informaţiilor comunicate de persoana fizică, reprezentantul legal, împuternicitul sau reprezentantul desemnat pe baza acordului privind prelucrarea datelor cu caracter personal conform Regulamentului nr. 2016/679.
  • S-a realizat ghişeului virtual de plăƫi, numit şi Sistemul naƫional electronic de plata online a obligaƫiilor de plată către bugetul general consolidat (SNEP), pentru plata online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar, măsură publicată în 10.04.2020,  aprobată prin Hotărârea de Guvern H 285/2020. Astfel, persoanele fizice  înregistrate în SPV pot face plata obligaţiilor fiscale la buget direct cu cardul bancar prin interconectarea cu ghişeul.ro, soluţie care permite achitarea a peste 30 de impozite şi contribuţii.
  • Ordin de plată mutiplu electronic – firmele care au deschis un cont la Trezoreria statului trebuie să completeze un formularul care se poate descărca de pe siteul ANAF şi apoi să îl depună prin serviciul Depunere declaraƫii. La fel ca în cazul declaraƫiilor fiscale, sistemul va elibera o recipisă privind acceptarea/respingerea documentului. Prin SPV puteau obƫine doar extrasul de cont lunar.

Exista si sceptici care cred ca o data cu depasirea pandemiei, mai multe institutii publice vor reveni la modul de lucru pe hatie. Unul dintre acestia este George Anghel, Director Executiv Asociația de Plăți Electronice din România (APERO), coordonatorul Ghişeul.ro care a declarat într-o conferinţă online pe tema tehnologiei 5G:

„Realităţile de care ne-am lovit în perioada de COVID-19 şi consecinţele le vedem încă şi acum, am observat la nivelul instituţiilor publice că sunt două trenduri. Cele mai multe dintre ele au conştientizat faptul că nu se poate recupera în două luni de zile ce nu s-a făcut în 30 de ani de zile. Toate aceste întâmplări pe care le-am avut, le-a făcut pe multe dintre instituţiile publice să vadă că nu au capacitatea necesară să gestioneze fluxul de documente electronice. Este o realitate şi, în acest moment, foarte multe dintre instituţii se pregătesc asiduu ca să se revină la modul de lucru pe hârtie. Ceea ce ar fi o mare pierde pentru noi, ca ţară, pentru că COVID-ul ne-a deschis puţin oportunitatea de a vedea către această lume nouă. Decizia, însă, de a continua pe acest drum este la noi”

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns