In cadrul dezbaterii „Digitalizarea României, prioritate ZERO!”, Presedinta ANAF, Mirela Calugareanu a declarat ca doreste o reformare a institutiei, care va viza relatia cu cetateanul si eficientizarea colectarii taxelor prin digitalizarea procedurilor si intinerirea resurselor umane de care dispune.
De asemenea, ea a menţionat că „marea ambiţie a managementului ANAF este ca, în cursul acestui an, să se simtă progrese semnificative prin perspectiva implementării SAF-T (Standard Audit File for Tax)”. Implementarea acestuia ar urma să aibă loc în iulie sub forma unui proiect pilot. Tot anul acesta ar urma să aibă loc şi interconectarea caselor de marcat şi implementarea e-facturii.
La sfarsitul acestei saptamani vor fi publice Strategia ANAF pentru perioada 2021-2024, Strategia de digitalizare, Strategia de comunicare, Planul de ocupare al resurselor umane, Programul de reducere a arieratelor fiscale precum si Programul de combatere a evaziunii fiscale.
Institutiei i-au lipsit specialiștii din zona IT, care să cunoască foarte bine noile tehnologii, și care împreună cu direcțiile de business din agenție să poată implementa proiecte majore în domeniul digitalizării, a declarat presedinta ANAF.
„Aș dori să subliniez că reformele ANAF vizează două mari aspecte: relația cu cetățeanul și simplificarea conformării, pentru că este un lucru bine știut, cei mai mulți cetățeni sunt de bună-credință și doresc să se conformeze, de aceea ANAF este datoare să arate respectul pentru contribuabilii care vor să își plătească taxele prin servicii de calitate. Al doilea aspect major îl reprezintă eficientizarea colectării veniturilor bugetului general consolidat, alinierea la media europeană din această perspectivă.
Din punct de vedere al eficienței colectării, apreciem că acest lucru se poate numai prin sprijinirea conformării pe de-o parte, pe de altă parte, prin prevenirea și combaterea evaziunii fiscale. Efectele așteptate sunt reprezentate de reducerea decalajului fiscal, mai ales în zona TVA, de reducerea ratelor fiscale și de creșterea veniturilor colectate de ANAF ca și pondere în PIB.
În ceea ce privește conformarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale este clar că rolul este al ANAF. Cum poate îndeplini ANAF acest rol? În primul rând, reformarea agenției prin digitalizare reprezintă o direcție de acțiune esențială. Dar alături de digitalizare este necesară implementarea unei strategii și a unui management modern, a resurselor umane pe care ANAF le are: pe de-o parte, dezvoltarea competențelor și, pe de altă parte, întinerirea aparatului pe care ANAF îl are.
Nu sunt lucruri simple, e un proces extrem de dificil, dar cred că trebuia câte un pic mai mult din toate cele enumerate. Am creeat în cadrul ANAF unitatea de management a informației, reprezintă o structură nouă, specialiștii IT să lucreze împreună cu direcțiile de business.
a declarat Mirela Călugăreanu pentru DC Business în cadrul evenimentului „Digitalizarea României, prioritate ZERO!”
Prin reformarea Portalului ANAF se urmareste in primul rand reducerea duratei de obtinere de catre benefiaciari a documentelor solicitate, de la 5-7 zile, la o zi lucratoare fara deplasare la ghiseu. El va putea fi accesat fara probleme si de pe dispozitivele mobile.
Licitatia pentru achizitia serviciilor privind analiza sistemului informatic actual al ANAF precum si dezvoltarea infrastructurii IT si modernizarea portalului ANAF si a Spatiului Privat Virtual (SPV) pentru imbunatatirea interactiunii cu contribuabilii, va fi lansata la inceputul anului viitor. Proiectul este finantat de Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administratica 2014-2020 (POCA). Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni iar valoarea totala se ridica la 23. 95 milioane lei.