Provocari si responsabilitati pentru firma de service a.m.e.f. la 1 ian. 2023

De | 29 decembrie 2022

Legislatia specifica aduce in sarcina managerului firmei de service a.m.e.f. doua teme majore de actiune de la 1 ian. 2023: modificarea tva la “bauturile cu continut de zahar” si bacsisul pe bonul fiscal.

A. Modificarea  tva la “bauturile cu continut de zahar”

Acest subiect a fost  prezentat si discutat in detalii la Seminarul profesional din cadrul Conventiei anuale a Patronatului din oct. 2023.

Va prezentam concluziile discutiilor, care includ si recomandarile noastre:

-modificarea cotei de tva se va face doar pe baza unei comenzi din partea utilizatorului catre firma de service a.m.e.f.  Aveti aici formularul propus.

Argumente

  1. Cota de tva aferenta oricarui produs comercializat de catre utilizator este un subiect extrem de serios din punct de vedere fiscal: pe baza acestuia se calculeaza obligatiile agentului economic catre bugetul statului. Daca un eventual control fiscal ulterior gaseste produse cu tva neconform  trebuie eliminata responsabilitatea firmei de service cu privire la aceasta neconformitate. Singura solutie pe care o vedem viabila este  comanda mentionata. Nu firma de service trebuie sa decida ce produs cu continut de zahar va avea tva 19% incepand cu 1 ian. 2023.
  2. Comanda recomandata include codul PLU aferent  produsului la care se modifica tva. Aceasta scuteste firma de service de munca titanica de cautare in memoria casei de marcat a produsului la care se modifica tva.

-utilizarea comenzii este recomandata atat la atelier cat si pe teren.

-comanda va ramane in Dosarul de asistenta tehnica a a.m.e.f. dupa ce a fost semnata de catre utilizatorul casei de marcat.

Despre lista cu produsele la care se modifica tva. Cine o scrie?

  1. Produsele din memoriile celor peste 650.000 de case de marcat din Romania nu au denumiri  unitare/identice; foarte multe, chiar daca respecta partial obligatia de preluare a denumirii din factura/NIR au denumiri modificate/personalizate etc.
  2. Singura „lista oficiala” cu produse la care se modifica tva se afla in documentul legiuitorului (vezi articolul nostru 19% TVA pentru băuturile nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate)
  3. Pentru documentare suplimentara recomandam surse oficiale: https://www.taric3.customs.ro https://www.intrastat.ro

In concluzie, nimeni in afara de utilizatorul casei de marcat nu poate redacta o lista corecta si operationala cu bauturile cu continut de zahar la care trebuie modificat tva.

B. Bacsisul pe bonul fiscal

Aici avem  o reglementare noua pe un subiect vechi. De aceasta data documentul oficial este explicit si tehnic, ceea ce usureaza ”interpretarea” de catre utilizatori. Aveti norma legala in materialul nostru „Bacsisul va fi trecut pe bonul fiscal incepand cu 1 ianuarie 2023„. Firma de service a.m.e.f. are o singura responsabilitate: sa introduca  in memoria casei de marcat un PLU nou: “Bacsis”.

Deoarece tehnicienii de service a.m.e.f. au avut intotdeauna si rolul de “consiliere suplimentara” a operatorilor de pe casele de marcat, le recomandam lecturarea materialului din articolul nostru deja mentionat.

Suntem convinsi ca managerii firmelor membre vor trece cu bine peste acest dublu eveniment profesional. Va uram succes!

Vicepresedinte,

M. Anghelescu

Autor: Marian Anghelescu

Initiator al proiectului organizatiei patronale, in urma cu mai bine de 10 ani si presedinte al acesteia, conduce compania Deck Birotica Group din Pitesti, activand in domeniul AMEF din anul 1998. Aria sa principala de expertiza este comercializarea si service-ul caselor de marcat, fiind un "guru" in domeniul legislatiei caselor de marcat din Romania.

Lasă un răspuns