MFP aduce precizari la schimbarea memoriei fiscale

De | 7 noiembrie 2019

Subiectul schimbarii memoriei fiscale a a.m.e.f. in situatia mutarii casei de marcat intr- un nou punct de lucru a cunoscut foarte multe dezbateri. Au aparut interpretari diverse si partizani de ambele tabere. Sursele acestor situatii au fost urmatoarele:

1) Modificarile din legislatia caselor de marcat

Acestea au debutat cu OUG 91/decembrie 2014 care a pregatit  terenul pentru implementarea noilor case de marcat. Printre elementele de noutate au aparut si:

a) definirea situatiilor in care nu este necesara inlocuirea memoriei fiscale, in Art. 4.(10) din OUG 28/1999:

“Art. 4.(10) Nu este obligatorie înlocuirea memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate, aceasta putând fi utilizată până la umplere, în următoarele cazuri:

a) la schimbarea atributului fiscal al codului de identificare fiscală al utilizatorului;

b) la schimbarea formei de constituire a societăţii fără modificarea denumirii acesteia;

c) la modificarea denumirii şi/sau adresei societăţii dacă se păstrează codul de identificare fiscală;

d) la mutarea unui punct de lucru aparţinând utilizatorului de la un stand la altul, în cadrul unui complex comercial situat la aceeaşi adresă;

e) la schimbarea denumirii străzii de la locul de instalare a aparatelor de marcat electronice fiscale;

f) în cazul inactivităţii temporare a utilizatorilor, anunţată organelor fiscale, potrivit legii;

g) în cazul unor erori constatate după fiscalizare privind înregistrarea datelor din antetul bonului fiscal.

h) la schimbarea adresei de la locul de instalare a aparatelor de marcat care potrivit dispoziţiilor art. 3 alin. (21) nu înglobează constructiv dispozitivul de imprimare.”

             b) liberalizarea partiala ( limitata la 16) a modificarilor in antetul memoriei fiscale, prin

Art. 46 (2) din Normele metodologice de aplicare:

„Memoria fiscală trebuie să aibă capacitatea de a stoca maximum 16 înregistrări de modificare a antetului bonului fiscal, pentru aparatele de marcat electronice fiscale definite la art. 3 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă.”

2) Opiniile oficialilor din MFP din cadrul sesiunilor de consultari cu autoritatile fiscale din perioada iulie – august a.c. de la Bucuresti si Ploiesti;

In cele trei intalniri ale autoritatilor implicate in activitatile cu a.m.e.f. si firmele de service s-au emis opinii profesionale si tehnice dar nu a fost intocmit un document oficial cu concluzii si eventuale recomandari.

3) Recomandari ale unor importatori

Interpretarea legislatiei de catre importatori nu a fost unitara iar recomandarile acestora catre firmele din reteaua proprie au generat uneori confuzie.

4) Presiuni de la utilizatori

In ultima vreme s-a constatat cresterea gradului de informare a utilizatorilor de case de marcat, inclusiv asupra posibilitatii de modificare a antetului.

5) Concurenta intre firmele de service

Unele firme de service au preferat sa nu activeze pentru schimbarea memoriilor fiscale in situatii interpretabile, probabil pentru a se pozitiona de partea interesului clientilor. Alte firme au abordat procesul din punct de vedere comercial.

In spatiul public circula un material prin care MFP aduce clarificari. In 28 oct. Directia Generala de asistenta pt contribuabili este informata ca:

“… in situatia mutarii unui a.m.e.f. cu jurnal electronic de la un punct de lucru la alt punct de lucru, apartinand aceluiasi utilizator, situate la o adresa diferita, NU este necesara inlocuirea memoriei fiscale, operatorii economici avand insa obligatia de a transmite formularul F4105 prevazut de Ordinul 4156/2017”

Deoarece nu am avut acces la intregul material, Patronatul a solicitat MFP pozitia oficiala pe acelasi subiect.

Autor: Marian Anghelescu

Initiator al proiectului organizatiei patronale, in urma cu mai bine de 10 ani si presedinte al acesteia, conduce compania Deck Birotica Group din Pitesti, activand in domeniul AMEF din anul 1998. Aria sa principala de expertiza este comercializarea si service-ul caselor de marcat, fiind un "guru" in domeniul legislatiei caselor de marcat din Romania.

Lasă un răspuns