Videoconferinta cu tema Conectarea caselor de marcat la serverul ANAF

In data de 20 mai 2020, la initiativa Ministerului de Finante, a fost organizata o videoconferinta care a reunit reprezentantii tuturor partilor implicate in procesul de implementare al conectarii caselor de marcat din Romania la serverul ANAF.

Intre participanti s-au numarat: Reprezentanti ANAF, CNIF, ATA (Asociatia pentru Tehnologii Avansate), ICI, ADAMEF si desigur Patronatul Caselor de Marcat, alaturi de alti reprezentanti ai diferitelor firme importatoare de case de marcat.

Din partea Patronatului nostru au participat: Dl Presedinte, Marian Anghelescu, alaturi de vicepresedintii: Nona Cosma, Judit Dobrescu si Dor Bujor Padureanu.

Sedinta a fost deschisa de dl. Secretar de Stat in Ministerul de Finante, Sebastian Burduja, care a stabilit obiectivul videoconferintei: pregatirea unui calendar de implementare a conectarii caselor de marcat la serverul ANAF cat mai apropiat de realitate.

O noutate demna de mentionat a fost participarea asociatiei producatoare a software-ului ce urmeaza a rula pe serverele ANAF, ATA, prin dl. Bogdan Almasi – director executiv, care a explicat in cateva cuvinte arhitectura hardware si software ce urmeaza a sta la baza serverului de conetcare ANAF. Aplicatia a fost dezvoltata respectand cerintele HG si OPANAF privitoare la conectarea caselor de marcat la serverul ANAF, mai putin cateva functii care au fost neclar descrise in legislatie, dar care se vor pune la punct pe parcurs, de ex. blocarea-deblocarea casei de marcat sau mesajul de genul <<HelloANAF>> pe care casa de marcat il transmite serverului. Aceasta asociatie a dezvoltat aplicatia ANAF fara a solicita beneficii financiare, pro bono, in parteneriat cu Ministerul de Finante. Mai multe detalii despre aceasta companie gasiti pe situl dumnealor: http://www.ata-romania.org/

Serverele care vor colecta si prelucra informatiile transmise de casele de marcat vor fi gazduite si administrate de CNIF (Centrul National pentru Informatii Financiare). De retinut este gradul de incarcare estimat al serverului la 2 000 000 de conexiuni simultane, care va acoperi nevoile de conectare simultana a tuturor caselor de marcat din Romania.

Transmiterea de date din casa de marcat catre serverul ANAF se va face dupa emiterea raportului de inchidere zilnica (raportul Z).

Tot din partea Ministerului de Finante a vorbit dl. Miron Panturoiu, Secretar de Stat, care a prezentat o propunere a calendarului de implementare dupa cum urmeaza:

  • 1 iulie – Inceperea implementarii pe mari contribuabili;
  • 1 septembrie – Inceperea conectarii pentru contribuabilii mijlocii;
  • 1 noiembrie – inceperea conectarii pentru contribuabilii mici.

Fata de calendarul prezentat, diversii interlocutori, dintre care dl. Velin Ganev din partea ADAMEF, au expus punctele lor de vedere pe baza experientei de pana acum.

S-a mentionat nevoia de a testa casele de marcat cu un server de test inainte ca importatorii sa se prezinte la ICI pentru testare si reavizare, astfel incat testarea sa dureze cat mai putin si sa fie cat mai productiva.

Din perspectiva Patronatului nostru, dl Presedinte a mentionat rolul pe care il avem in calitate de parteneri ai Ministerului de Finante, iar opinia noastra, bazata pe numarul de case de marcat noi existente in piata repartizate la cei aproximativ 2000 de tehnicieni acreditati pentru service-ul acestora, este ca termenul final de implementare a conectarii caselor de marcat la serverul ANAF ar fi la sfarsitul lunii ianuarie a anului urmator.

S-a mai enuntat ideea de a crea un grup de lucru permanent, care sa transmita transparent catre echipa de implementare a MF situatia din teren, astfel incat conectarea sa functioneze cat mai operativ.

Pe partea tehnica din partea Patronatului, am solicitat implementarea in cadrul platformei de conectare a unei modalitati prin care unitatile de service sa poata verifica functionarea corecta a raportarii de date catre ANAF pentru fiecare client, pentru a evita deplasari inutile care ar prelungi efortul de conectare si pentru identificarea rapida a eventualelor probleme tehnice atat la casele de marcat cat si la serverul ANAF.

A existat o unanimitate in legatura cu calendarul de implementare, in sensul inceperii de la 1 iulie pt toate tipurile de contribuabili si lasarii deschise a intervalului final de implementare a caselor de marcat pt contribuabilii mijlocii si mici, termenul de inchidere cel mai probabil fiind sfarsitul lunii ianuarie 2021; Marii contribuabili urmând să încheie procesul de conectare pana la 30 septembrie 2020.

De asemenea s-a propus ca interconectarea sa poata fi facuta de indata ce casele de marcat au trecut de reavizare, fara a avea neaparat o impartire pe tipuri de contribuabili, astfel incat procesul sa se desfasoare in paralel si sa se faca economie de timp.

Autor: Dor Bujor Padureanu

Director General al companiei Magister Software din Bucuresti si unul dintre membrii fondatori ai patronatului. Acopera interesele patronale din regiunea de sud a tarii in calitate de vicepresedinte. Aria sa principala de expertiza este dezvoltarea de software pentru retail si comunicatiile fiscale.

Lasă un răspuns