TVA de 5% in turism, incepand cu 1 noiembrie

De | 10 octombrie 2018

Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgenţă privind unele modificări fiscal bugetare prin care se reduce cota TVA la 5% pentru cazarea la hotel, serviciile de catering şi pentru parcurile de distracții. De asemenea, prin același act normativ, primăriile vor putea obține împrumuturi de până la 450 de milioane de lei pentru furnizarea de apă caldă şi căldură în sezonul rece.

Ordonanța de urgență aprobată în ședința de guvern din 4 octombrie prevede extinderea măsurii de reducere a cotei TVA pentru turism, de la 1 noiembrie anul acesta. Conform comunicatului postat pe pagina Ministerului Turismului, cota de TVA de 5% a fost extinsă la domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcție similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepția băuturilor alcoolice, altele decât berea, activitățile sportive, recreative şi distractive

Astfel, incepand cu aceasta data se aplica cota de 5% si pentru urmatoarele servicii:

• serviciile constand in permiterea accesului la balciuri, parcuri de distractii si parcuri recreative ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9321 si 9329, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007.

Pentru aceste servicii in prezent se aplica cota TVA de 19% intrucat pentru acest tip de servicii cota redusa se aplica doar in cazul  serviciilor constand in permiterea accesului la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectura si arheologice, gradini zoologice si botanice, targuri, expozitii si evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m). Incepand cu 01 noiembrie 2018 se va aplica cota redusa 5% si pentru serviciile mai sus redate.

• cazarea in cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu functie similara, inclusiv inchirierea terenurilor amenajate pentru camping;
• serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10;

Astfel, pentru serviciile de cazare de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea care se incadreaza la codul NC 22 03 00 10 se reduce cota de la 9% cat este in prezent, la 5%.

• dreptul de utilizare a facilitatilor sportive ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311 – Activitati ale bazelor sportive si 9313 Activitati ale centrelor de fitness, potrivit Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN, actualizata prin Ordinul presedintelui Institutului National de Statistica nr. 337/2007, in scopul practicarii sportului si educatiei fizice, altele decat cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. l).

Măsura a fost luată pentru promovarea turismului, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern şi stimularea creșterii economice, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

 

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns