Solicitare diseminare informatii referitoare la procedura de conectare a aparatelor de marcat

De | 22 februarie 2022

Biroul Reglementarea Inregistrarii Aparatelor de Marcat Electronice Fiscale din cadrul ANAF, ne-a transmis rugamintea de a disemina in comunitatea noastra urmatoarele informatii legate de procedura de conectare a aparatelor de marcat: „ În practică, s-au întâlnit nenumărate situații în care, pentru aparate de marcat care figurează cu formular de neutilizare (F4109) depus (pentru una sau mai multe luni consecutive) tehnicienii de service au procedat la trecerea AMEF-ului din profil 0 (offline) în profil 1 (online) însă aparatul de marcat figurează, în continuare, neconectat la sistemul informatic. De cele mai multe ori această situație se datorează faptului că tehnicienii de service nu au așteptat confirmarea transmiterii cu succes a raportului Z (conform prevederilor art. 1, alin. (3)* si (4)** din OpANAF 435/2021), fiind necesară o reluare a procesului de conectare, consumatoare de timp, pentru a finaliza acțiunea cu succes.
Astfel, având în vedere demararea acțiunilor de control efectuate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală, pentru a preveni eventuale sancțiuni/contravenții aplicabile operatorilor economici, vă adresăm rugămintea de a ne sprijini, în vederea diseminării către actorii/membrii implicați în procesul de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic (distribuitori autorizați, unități acreditate, unități de service, tehnicieni de service, utilizatori de AMEF, etc) a acestor informații.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
(3)* În vederea verificării realizării conectării la distanţă a aparatului de marcat electronic fiscal, după trecerea acestuia din regimul de funcţionare cu profil 0 la regimul de funcţionare cu profil 1, tehnicianul de service al distribuitorului autorizat sau al unităţii de service acreditate care a efectuat operaţiunea are obligaţia de a transmite către sistemul informatic un raport fiscal „Z” de închidere zilnică.
(4)** Dacă raportul prevăzut la alin. (3) a fost transmis cu succes, tehnicianul de service ataşează raportul fiscal „Z” de închidere zilnică la cartea de intervenţii a aparatului de marcat electronic fiscal. Acesta reprezintă pentru operatorul economic dovada realizării conectării la distanţă a aparatului de marcat electronic fiscal.

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns