Pe site-ul ANAF a aparut Ordinul privind informaţiile conţinute în forma electronică a registrului naţional de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţe şi în sectoarele municipiului Bucureşti, precum și metodologia şi procedura de înregistrare a acestora.
Forma electronică a Registrului va cuprinde următoarele informații:
(1) Număr curent
(2) Datele de identificare a aparatului de marcat electronic fiscal
(3) Datele de localizare a aparatului de marcat electronic fiscal
(4) Starea aparatului de marcat electronic fiscal
(5) Datele de identificare a producătorului/importatorului, distribuitorului autorizat, unității acreditate pentru comercializare, unității de service acreditate
(6) Datele de identificare a persoanei care efectuează înregistrări privind aparatele de marcat electronice fiscale
(7) Stare producător/importator, distribuitor, unitate acreditată pentru comercializare sau unitate service acreditată
(8) Datele de identificare a beneficiarului
(9) Date privind documentele care atestă livrarea aparatului de marcat electronic fiscal
(10) Date privind instalarea și intervențiile efectuate asupra aparatului de marcat electronic fiscal
(11) Date privind valorificarea aparatului de marcat electronic fiscal la încetarea activității distribuitorului/utilizatorului final
Prezentul Ordin va fi publicat in Monitorul Oficial
Puteti consulta intreg materialul accesand link-ul de mai jos
Buna ziua tuturor!
Avand in vedere ca propunerile patronatului catre ANAF legate de Registrul Unic au fost in sarcina mea, va rog sa imi permiteti sa sumarizez opiniile mele legate de forma actuala a ordinului ANAF, ordin ce stabileste metodologia generale de functionare a acestui registru.
Pe scurt, forma propusa este in opinia mea EXCELENTA! Ea incorporeaza intr-o forma detaliata (si chiar depaseste in unele locuri) marea majoritate a propunerilor noastre, stabilind rolul important al servisantului autorizat in cadrul acestui proces.
Protocolul de inregistrare a AMEF, initiat de producator/distribuitor, si continuat de servisantul autorizat, iar nu de catre utilizatorul final, consacra rolul firmei de service in acest proces conectand utilizatorul final cu firma de service autorizat. Astfel utilizatorul nu mai are bataia de cap a hartiilor duse la ghiseu si alergatura de la fiscalizare, totul fiind inchis direct prin firma de service.
Din descrierea fluxului de operare se intelege ca in viitor, dupa conectarea la ANAF a caselor de marcat, numarul unic al AMEF va fi obtinut online, prin comunicatia directa cu serverul ANAF. Totusi operatia de fiscalizare se va desfasura ca si pana acum manual, sub supravehgerea servisantului autorizat.
In egala masura se stabilesc 3 niveluri de acces la interfata online a registrului unic: persoana delegata de importator, persoana delegata de distribuitor si tehnician autorizat.
Prin urmare, rezulta ca pe langa sigiliu, fiecare angajat autorizat pentru service de case de marcat va avea cate un certificat digital pe care firma trebuie sa il achizitioneze si reinnoiasca anual. Costurile actuale sunt in jurul a 30 de Euro pe an dar sunt sigur ca prin negociere la volum, se pot obtine si preturi mai bune.
Acest lucru insa, va elimina din piata servisantii „la negru”, care nu vor putea inregistra online interventiile, anuland avantajul pe care il au acum. In acelasi timp, situatii ca cea de la Ploiesti (stiti voi la care ma refer) nu vor mai putea fi posibile, fara activarea online, la fiscalizare casa nefunctionand,
Un lucru excelent este, dupa mine, inregistrarea in registru a firmelor de service (cu CUI) cu care utilizatorul are o conventie de sesizare a defectelor AMEF. Prin acest mecanism este posibil ca servisantul sa fie avertizat automat cand casa nu mai e online sau e cumva blocata. In acelasi timp sesizarea defectarii este o obligatie clara acum a utilizatorului final.
Pe scurt, ma bucur ca la nivelul ANAF s-a reusit intocmirea unei specificatii atat de bine detaliate. Sper ca implementarea in interfata web sa fie la fel de reusita, astfel incat simplificarea proceselor sa fie dusa pana la capat.
Certificatul digital pe care trebuie sa-l aiba tehnicianul de service este un lucru foarte bun. Ar trebuie pentru a obtine un pret bun ca Patronatul sa negocieze in numele membrilor patronatului cu o firma furnizoare de certificate digitale in asa fel incat membrii patronatului sa aiba un discount serios.
Buna ziua,
…. lucrurile au început să se mişte. Felicitări pentru toţi cei care au pus umărul, la realizarea lor.
Cu multă consideraţie şi respect.
Vă mulţumim.
Insusirea majoritatii propunerilor Patronatului cu privire la Registrul national de evidenta a aparatelor de marcat electronice fiscale este un succes pentru care merita sa fie felicitat coordonatorul acestor propuneri. Cand va deveni realitate?