Presedintele a promulgat Legea cash-back

De | 9 noiembrie 2016

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, marti, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea si completarea  OUG  193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, lege pe care anterior seful statului a retrimis-o Parlamentului pentru reexaminare.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 25 octombrie, in calitate de for decizional, reexaminarea la legea cash-back, care obliga comerciantii sa elibereze clientilor, la cerere, numerar in valoare de cel mult 200 de lei, fiind eliminata aceasta obligativitate si clarificate alte aspecte ale proiectului.

Seful statului a trimis Parlamentului in iunie, spre reexaminare, Legea pentru modificarea si completarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata.

Legea largeste sfera persoanelor juridice care pot accepta ca mijloc de plata cardurile de debit ai cardurile de credit, pe de o parte, iar pe de alta parte, reglementeaza cadrul juridic pentru acordarea de catre comercianti, la terminalele de plata, la cererea clientului, de avansuri in numerar, care nu pot depasi o suma fixa stabilita, in combinatie cu plata aferenta bunurilor si/sau serviciilor achizitionate.

Parlamentul a acceptat solicitarile presedintelui si a eliminat obligativitatea ca acei comercianti care au o cifra de afaceri de peste 10.000 de euro pe an sa elibereze cash, la cerere, clientilor, textul fiind modificat astfel incat eliberarea sa se faca la discretia comerciantului.

In forma actuala, comerciantii „ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar, potrivit prezentei legi. Ei trebuie sa afiseze in loc vizibil un semn aparte, precum si costurile tranzactiilor.

Aici intra si operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe si amenzi, care vor fi obligate prin aceasta lege sa instaleze POS-uri.

Legea cash-back-ului va impulsiona dezvoltarea infrastructurii de terminale de plata la comercianti (POS-uri), cu precadere in mediul rural, iar cei care implementează POS-uri si serviciul de retragere de numerar oferit clientilor nu vor avea niciun cost asociat, acesta fiind suportat de bancile acceptatoare, a declarat în 16 mai directorul general al MasterCard Romania, Cosmin Vladimirescu, care a precizat ca operatorul de carduri poate oferi o derogare a acestor costuri pana la finalul anului.

Legea prevede posibilitatea retragerii banilor de la comercianţi in sistem de bancomat, in suma de maxim 200 de lei, reprezentand un avantaj pentru persoanele din mediul rural, unde reteaua de bancomate (ATM-uri) nu este prea dezvoltata.

In Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor a fost adoptat si un amendament la lege care prevede scaderea pragului cifrei de afaceri de la care implementarea platii cu cardul devine obligatorie pentru comercianti, de la 100.000 de euro pe an, la 10.000 de euro anual, astfel incat numarul POS-urilor va creste.

 

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?