Legea cash-back a fost publicata in Monitorul Oficial

De | 15 noiembrie 2016

De la 1 ianuarie 2017, comerciantii cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro vor fi obligati sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit.

Legea pentru modificarea ai completarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, a fost publicata luni in Monitorul Oficial.

Potrivit legii:
 Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care realizeaza anual o cifra de afaceri mai mare de 10.000 de euro in echivalent lei vor avea obligatia sa accepte ca mijloc de plata si cardurile de debit si cardurile de credit.

Amenda este de la 5.000 lei la 7.500 lei.

Fara a fi obligati, comerciantii ar putea permite detinatorilor de carduri sa retraga maxim 200 de lei in numerar de la POS-urile din magazine, similar retragerilor de bani din bancomate, contra unui comision care nu poate depasi 1% din valoarea avansului acordat.

Aceeasi lege obliga „operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata au obligatia sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit”.

Institutiile publice care nu vor accepta incasarea de impozite, taxe amenzi etc. prin intermediul cardurilor risca amenzi de la 20.000 de lei la 50.000 de lei.

Aceasta lege va intra in vigoare la 1 ianuarie 2017, iar in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare, Ministerul Finantelor, cu consultarea BNR, va modifica in mod corespunzator Normele metodologice pentru aplicarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, aprobata cu modificari si completari prin Legea 250/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Mai multe detalii gasiti in link-ul urmator: legea-cash-back

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns