DG Antifrauda amendeaza abuziv firmele de service a.m.e.f.

De | 2 octombrie 2019

Incepand cu 30 sept., in Pitesti, Ploiesti si Alexandria, firme de service case de marcat au fost controlate de Directia Generala Antifrauda Alexandria.

A fost controlat gradul de indeplinire a obligatiei de instalare a noilor case de marcat in termen de 72 de ore de la solicitarea utilizatorului.

Toti cei verificati au fost amendati pentru neindeplinirea acestei obligatii. S-a recomandat contestarea actelor de control si s-au dat asigurari ca in instanta contestatia va fi acceptata.

Consideram ca aceste actiuni de control sunt excesive, abuzive si incorecte deoarece:

-termenul de 72 de ore curge de la sesizarea utilizatorului, actiune care nu a fost verificata de inspectori;

 • OUG 28/1999, Art. 5.(5) Distribuitorii autorizaţi, precum şi unităţile din reţeaua acestora acreditatepentru service, după caz, au obligaţia să asigure, în termen de maximum 72 de
  ore de la solicitarea utilizatorului
  , instalarea aparatului nou, precum şi înlocuirea
  memoriei fiscale sau a dispozitivului de memorare a jurnalului electronic în cazul
  în care sunt defecte sau capacitatea de stocare a fost epuizată.
 • Art.10.m). nerespectarea obligaţiilor ce revin distribuitorilor autorizaţi, precum şi unităţilor din reţeaua acestora acreditate pentru service de a instala aparatul de marcat electronic fiscal nou sau de a înlocui memoria fiscală sau dispozitivul de memorare a jurnalului electronic, în cazurile şi în termenul prevăzut la art. 5 alin. (5); amenda: 8000-10000 lei.

-perioada controlata a fost cea a valului urias de fiscalizari impuse de schimbarea caselor de marcat, cand toate firmele de service  au fost in varf de activitate iar respectarea adliteram a legislatiei noilor case de marcat a fost imposibila; chiar unitatile ANAF au fost depasite de evenimente, livrand numerele unice de identificare la 10-20 de zile in loc de doua zile prevazute de lege;

– in urma mesajelor publice ale ANAF care au recomandat obtinerea facturii de livrare a casei de marcat utilizatorii frecvent au abandonat casele de marcat la sediul firmelor de service;

-fiscalizarea nu poate fi comandata decat de utilizator, acesta fiind obligat sa depuna declaratia de instalare la autoritatea fiscala a doua zi dupa fiscalizare.

Din informatiile noastre, tematica de control pe acest subiect va fi aplicata la nivel national. Contestatiile la actul de control si amenda aplicata se depun in termen de 15 zile.

Incalcarea obligatiilor prevazute la Art. 5.5. de mai sus este periculoasa deoarece la o alta abatere autoritatile pot solicita retragerea dreptului de service pentru respectivul model.

 • OUG 28/99, Art. 13. (1) :. În cazul repetării faptei prevăzute la art. 10 lit. m), odată cu aplicarea amenzii contravenţionale organele de control propun comisiei retragerea autorizaţiei de distribuţie pentru respectivul tip/model de a.m.e.f., în cazul distribuitorului autorizat, iar în cazul unităţii acreditate în reţeaua acestuia, excluderea unităţii din reţeaua de service pentru respectivul tip/model de aparat de marcat electronic fiscal.

Patronatul a trimis la Ministerul Finantelor Publice o solicitare de interventie pe langa Directia Generala Antifrauda Fiscala pentru lamurirea autoritatilor de control asupra obligatiilor firmelor de service case de marcat cu privire la fiscalizare si evitarea unor astfel de controale excesive.

Autor: Marian Anghelescu

Initiator al proiectului organizatiei patronale, in urma cu mai bine de 10 ani si presedinte al acesteia, conduce compania Deck Birotica Group din Pitesti, activand in domeniul AMEF din anul 1998. Aria sa principala de expertiza este comercializarea si service-ul caselor de marcat, fiind un "guru" in domeniul legislatiei caselor de marcat din Romania.

Lasă un răspuns