Desfiintarea Directiilor Regionale ale ANAF, un proiect tot mai aproape de final

De | 27 februarie 2019
-

Proiectul de reorganizare a ANAF a fost aprobat ieri de Comisia de buget a Camerei Deputatilor. Initiativa legislativa prevede ca vor fi desfiintate cele 8 directii regionale si vor fi infiintate la nivelul judetelor.

„S-a vorbit mult de această nevoie de a reorganiza ANAF şi ca structură şi ca funcţii, ca împărţire a funcţiilor între ANAF şi Ministerul de Finanţe şi în special partea de mentalitate, probabil că mentalitatea va fi şi ea schimbată odată cu schimbarea acestei structuri extrem de importantă pentru economia naţională. Cum va arăta? V-am spus vizavi de Vamă că aceasta va fi adusă la forma dinainte de 2013, adică pusă partea de vamă sub autoritatea Ministerului de Finanţe ca structură independentă şi sub Ministerul de Finanţe pentru că aşa este normal să fie. Mai departe, în zona de ANAF ştiţi foarte bine că anul trecut a început un proces de mutare la nivel de judeţ a contribuabililor mijlocii tocmai pentru o mai bună relaţie directă şi cât mai simplă cu toţi contribuabilii. De asemenea, propunerea făcută la comisie de colegii de la UDMR reflectă şi o dorinţă de a se desfiinţa partea de regiuni în ansamblul lor, deci ca şi zonă de finanţări, rămâne pe regiuni partea de vamă care într-un proiect va avea această logică, sub autoritatea Ministerului de Finanţe şi la nivel regional partea de structuri”, a precizat Teodorovici, după şedinţa comisiei.

„Pentru echipamente de vamă, pentru echipamente pentru digitalizarea sistemului ANAF au fost foarte multe oprelişti, foarte multe încercări de a se bloca această schimbare, cu toate acestea insist ca lucrurile să se schimbe în această direcţie. (…) Vom cumpăra cât mai curând aceste scanere. E un proces mai complex, dar este obligatoriu să avem cât mai curând aceste scanere în puterea vamală instalată. Ca să aveţi un termen final pentru reforma ANAF-ului, că vorbim de digitalizare, că vorbim de partea de vamă, finalul lui 2020 este şi termenul asumat cu Banca Mondială. Deci în 2020 trebuie să fie finalizat tot ce înseamnă partea de reformă a ANAF-ului, partea de vamă, dotări cu echipamente, dotări cu servere, locaţii necesare, deci totul să fie în felul unei structuri moderne”, a mai spus ministrul Teodorovici.

Eugen Teodorovici a spus ca exista un studiu de impact al acestei reorganizari si pana finalul anului 2020 se va finaliza reforma ANAF.

Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Sursa: Agerpres

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns