Comerciantii vor fi obligati sa accepte plata cu cardul

De | 17 mai 2016
Un nou proiect de lege va obliga toti comerciantii sa implementeze plata cu cardurile bancare, precum si posibilitatea primirii de numerar, in cadrul unei limite, la POS-ul din magazine.
Comerciantii vor fi obligati sa accepte la plata “cardurile bancare, de debit sau de credit, daca au o cifra de afaceri anuala de peste 10.000 de euro.
Aceeasi obligatie o vor avea si firmele si institutiile publice care furnizeaza servicii de utilitate publica.
Operatorii economici care accepta plati cu cardul bancar vor fi obligati sa acorde avansuri de numerar (pana la 200 de lei) la terminalele de plata, cu conditia sa fi incheiat cu emitentii cardurilor un contract privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar. Acest avans va fi evidentiat in mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant.
Operatorii economici care nu vor respecta prevederile legale, vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 50.000 de lei
Potrivit documentului, bancile vor primi amenzi cuprinse intre 20.000 şi 50.000 de lei daca refuza instalarea, in termenul stabilit de lege (30 de zile de la solicitare), a terminalelor de plata. Aceleasi amenzi vor primi si daca nu asigura infrastructura si a dotarile necesare pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata.
Proiectul de act normativ se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si ar urma sa intre in vigoare din 20 mai 2016, asta daca isi va incheia intregul proces legislativ.
Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns