Aplicarea sanctiunilor pentru nedotarea vendomatelor cu echipamente fiscale a fost amânată până la 1 octombrie 2024

De | 10 ianuarie 2024

Automatele comerciale trebuiau sa fie dotate cu aparate de marcat electronice fiscale până la sfârșitul lunii decembrie 2023 insa recent, guvernul a decis sa amâne aplicarea  sancțiunilor pana la 1 octombrie 2024. Astfel, firmele au un răgaz de câteva luni pentru a intra în legalitate.

Conform OUG 115/2023 (art. LXIII) „Sancțiunea prevăzută la art. 11 alin. (1) lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 (…) se aplică începând cu data de 1 octombrie 2024 pentru operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, pentru săvârșirea, începând cu acest termen, a faptei prevăzute la art. 10 lit. cc) din aceeași ordonanță de urgență.

În cazul operatorilor economici care desfășoară și alte activități pentru care legea prevede obligativitatea utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, dispozițiile (…) se aplică exclusiv pentru activitatea de livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz”, scrie în ordonanță.

Amenda pentru nerespectarea termenelor legale de a utiliza aparate de marcat este între 8.000 și 10.000 lei precum confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității, la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu case de marcat și prezentarea dovezii de plată a amenzii.

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.

Lasă un răspuns