Pretul alimentelor ar putea creste din cauza ambalajelor

De | 26 ianuarie 2016
-

La finalul anului 2015 a aparut un blocaj in sistemul de transfer de responsabilitate privind ambalajele si deseurile de ambalaje alimentare. Acest blocaj conduce la plata unor contributii catre Fondul pentru mediu de aproximativ 50 milioane de euro pentru ultimele luni ale anului. Aceste costuri nu au fost previzionate si nu pot fi sustinute de multi dintre operatori, in special de catre micii producatori din industria alimentara, si ar putea avea efecte grave in sectorul limentar. Companiile aflate intr-un echilibru financiar precar, mai ales IMM-urile, pot intra in stare de insolventa si chiar faliment, cu toate consecintele economice si sociale ce decurg de aici, in timp ce companiile mari, chiar daca pot suporta aceasta penalizare, vor fi obligate sa o transfere in costuri si, in final, in pretul marfurilor.

Legea prevede ca producatorii sa plateasca o contributie de 2 lei/kg de ambalaj in cazul in care nu intra in sistemul validat de stat. Orice agent economic care pune pe piata produse ambalate este obligat sa recupereze deseurile de ambalaje rezultate in urma consumului. Legea este valabila pentru fiecare tara a Uniunii Europene, nu doar Romania. Pentru asumarea acestei responsabilitatii, agentii economici se pot organiza în cadrul unor structuri asociative de tip organizatie de transfer de responsabilitate sau isi pot recupera deseurile puse pe piata prin resurse proprii.

In urma unor controale efectuate la operatorii din lantul de reciclare, altii decat producatorii, s-a constatat inexactitatea raportarii unor cantitatii de deseuri, iar autoritatiile au plasat costurile aferente in sarcina producatorilor.
Plata  acestei contributii restante si a penalitatilor inseamna marirea costurilor producatorilor de alimente si implicit a pretului alimentelor, scumpirile putand ajunge in cazul unor categorii (apa minerala, conserve fructe legume, lapte, etc) si la 30% fata de nivelul actual.

 

Autor: Cristina Zafiu

In calitatea sa de asistent al presedintelui, asigura secretariatul permanent al asociatiei profesionale. Cea mai mare parte din activitatea sa este consacrata comunicarii cu membrii patronatului si cu celelalte organizatii si institutii cu care patronatul coopereaza.